Bugünkü yazımda Ekim Devriminin, Berlin'de savaşı bitiren, 20. yüzyılın ikinci yarısının en güçlü ordusu olan Kızıl Ordu hakkında biraz bilgi paylaşacağım.
İsmi neden Kızıl Ordu?
Kızıl Ordu Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin silahlı kuvvetlerine verilen addır. Adının "Kızıl" olması yaşattığı rejimden yani komünizmden almaktadır.
Kızıl Ordu'nun Kuruluşu
Ekim Devrimi'nin yaşanmasından sonra ülkenin bulunduğu durumdan biraz bilgi vermekte yarar var. İç karışıklıklar baş göstermiş ve tümüyle kontrol altına alınamamıştı. Ekonomisi bitik ve halkı sefalet içinde yaşamaktadır. Rusya İmpratorluğu'ndan bir enkaz miras kalmıştı kısacası. 1. Dünya Savaşı henüz sona ermemişti. Almanlar Doğu cephesinde bir saldırı başlatmışlardı. Devrimin liderleri çağrıda bulununca Kızıl Ordu alayları oluşturulmaya başlandı. Alman hücumu Petrograd üzerinde durdurulmuştu. 23 Şubat 1918 Kızıl Ordu'nun kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir. Kurucusu daha sonra Stalin'e karşı yürüttüğü iktidar savaşını kaybedecek olan Lev Troçki'dir.
Kızıl Ordu'nun Büyük Savaş Öncesi Durumu
Ordunun askeri tarihi Bolşeviklerin iktidara geldiği 1917 Ekim Devrimini izleyen günlerde başladığını belirtmiştim. Rus İç Savaşı'nda İmparatorluğun Beyaz Ordusuna karşı savaşmış ve zaferle ayrılmıştır. 1918 yılında başlayan iç savaşı 1922 yılında Kızıl Ordu'nun galibiyeti ile sonuçlanmıştır. ABD, İngiltere, Fransa, Japonya Kızıl Ordu aleyhine destekte bulunmuşlardır.
Ordunun en önemli etkenlerinden birisi muazzam insan gücüydü. Birazdan bahsedeceğim gibi büyük bir savaşta milyonlarca insanı savaş sahasına gönderebilecek bir insan gücüne sahipti Kızıl Ordu. Kuruluşunda en etkin askeri birimi ise süvarilerdi. Bunu gelişimi sırasında da korumuş olup tank, uçak ve gemi gibi motorize birliklerinin önemini büyük savaş sırasında çok daha iyi anlayacak olup gerek savaş sırasında gerek savaştan sonraki bölümde bu bölümlerin gelişimine hız kesmeden devam edecektir.
2. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu
Kızıl Ordu'nun büyük savaştaki durumunu üç kısımda inceleyebiliriz.
1-) Alman saldırılarının başlamasından Moskova ve Leningrad'a kadar olan geri çekilme süreci
2-) Stalingrad Savaşı'nda Kızıl Ordu
3-) Karşı saldırıya geçen Kızıl Ordu
1941 haziranında Almanya'nın savaş ilanı olmaksızın Rusya'ya saldırmasıyla tüm dengesi alt üst olan Kızıl Ordu geçmişte yapmış olduğu bazı günahlarının bedelini ödemeye başlamıştı. 1941 Aralık ayına kadar sürecek geri çekilme Moskova önlerinde durmuştu ve amansız bir mücadele başlamıştı. Kızıl Ordu'nun yapacağı karşı saldırılar Almanları geri çekilmeye zorlayacaktı. Leningrad'ta ise aylarca hatta yıllarca sürecek bir kuşatma başlamıştı.
Hitler'in ordusu mekanize bir ordu olduğu için en çok ihtiyaç duyduğu hammadde petroldü. Ve kendisine en yakın çözümü Kafkaslarda bulmuştu. Kafkas petrolü Nazi savaş makinesi için büyük bir avantajdır. Hitler'in orduları Kafkas petrolüne ulaşmak için savaşmayı sürdürürken Hitler kurmaylarıyla savaş planları yapmaktadır. O sırada gözüne bir şehir ismen gözüne çarpmıştır. Bu şehrin alınması demek moral anlamında Sovyet Rusya'nın iyice çökeceğini düşünen Hitler ordularını ikiye bölmüştür. Bir yarısı Kafkas dağlarına yürümeye devam ederken diğer bir yarısı ise o şehre taarruz etmeye doğru yol almaya başlamıştır. Bu şehir Stalin'in İç Savaş sırasında çarpışmalar kazandığı Stalingrad şehrinden başkası olamazdı. Aylarca sürecek kanlı çarpışmalar sonucu Almanlar şehrin %95'ini ele geçirmiştir. Almanların gözünde buradaki savaş kazanılmıştır. Geriye sadece Volga Nehri'nin kıyısına sıkışmış Ruslar'ı imha etmek kalmıştır. Fakat nehrin öbür kıyısında gizlice toplanan büyük bir ordunun varlığından bihaber olan Almanlar ani bir karşı saldırı ile kanatlardan darbe yemiş ve kıskaca alınmıştır. Muzaffer Alman ordusu bu kıskaçta imha olmuş ve Stalingrad Savaşı Kızıl Ordu'nun büyük bedeller ödemesiyle zaferle sonuçlanmıştır.
Almanlar Doğu Cephesi'nde geri çekilmeye başlamıştır. Son saldırıları olan Kursk Muharebesi'nde de yenilen Almanlar Berlin'e kadar sürecek geri çekilmeye başlamıştır. Rüzgar artık tamamen bir canavara dönüşen Kızıl Ordu'nun arkasındadır.
2. Dünya Savaşı sonrası Kızıl Ordu
Savaştan sonra 1946 yılında Stalin tarafından ismi "SSCB Silahlı Kuvvetleri" olarak değiştirilmiş olup resmen Kızıl Ordu'nun varlığına son verilmiş olsa bile ordu fiilen faaliyetlerine devam etmiştir.
Comentarios